DTU Aqua ønsker at undersøge overlevelsen på genudsatte forårs Laks. Der er god evidens for en høj overlevelse senere på året, men der mangler viden om overlevelsen, når det gælder de tidlige fisk. Skjern Å Sammenslutningen og Danmarks Center for Vildlaks har indvilliget i at samarbejde om projektet, og håber at mange vil donere deres Laks til videnskaben. I praksis vil nogle udvalgte fiskere være udstyret med radiomærker som laksene skal mærkes med og det letteste vil selvfølgelig være hvis de også fanger fisken. Men andre kan også bidrage til forsøget, hvis de fisker i området mellem Borris og Hovedvej A11. Hvis du vil give din Laks til forsøget, skal der ringes til 24406921 så snart laksen er kroget. Vi vil herefter så vidt muligt sende en uddannet person afsted med mærkningsudstyr, og forhåbentligt kan vi få fisken mærket og genudsat hurtigt. Det vil helt sikkert være mest optimalt, hvis man medbringer et stort fangstnet, så Laksen let kan holdes i vandet. Man bliver naturligvis informeret, såfremt vi ikke er i stand til at komme. Forsøget begynder den 16. april og fortsætter til 15. maj, men vi vil gerne have laksene mærket så hurtigt som muligt.
Vi vil meget gerne have mærket 25 Laks, så vi får et godt data grundlag. Der er ingen honorering for fisken, men alle der bidrager og som ønsker det bliver nævnt som lakse donorer. Det er Niels Jepsen og Martin Hage Larsen fra DTU som er hovedansvarlige for projektet, mens det er Søren fra DCV som er kontaktperson for mærkningen. Niels Jepsen fra DTU har skrevet nedenstående projektbeskrivelse.
Projektbeskrivelse:
Del 1. Effekten af C&R på tidlige opgangslaks (inklusive mærke-effekt undersøgelse):
Der genudsættes hvert år flere tusinde laks i det danske laksefiskeri i åerne. De fleste af disse laks bliver fanget efter at kvoten er opfisket, og hovedparten bliver genudsat sommer/efterår. Flere udenlandske og danske undersøgelser har vist, at laks, der fanges og genudsættes fra juni og frem generelt klarer sig godt, og dødeligheden er forholdsvis lav i forbindelse efter genudsætningen. Viden om effekten af C&R på de tidligste opgangslaks (april/maj) er derimod meget begrænset. Erfaringerne fra tidligere telemetri-projekter tyder på en meget høj dødelighed (op mod 100 %) for de tidlige opgangslaks efter fangst, håndtering og mærkning. Derfor er det meget vigtigt at undersøge overlevelsen på de tidlige opgangslaks efter fangst og håndtering i forbindelse med C&R praksis.
På grund af vigtigheden af dette har der før været gennemført et fiskeplejeprojekt med samme formål, men desværre lykkedes det ikke i de to år, undersøgelsen varede, at fange og mærke tidlige opgangslaks. Denne gang vil det blive forsøgt at få mærket et rimeligt antal (>10) laks ved at frivillige lystfiskere hjælper og har lov på egen hånd at mærke fiskene efter grundig instruktion fra DTU.
På Danmarks Center for Vildlaks (DCV) tilbageholdes laksemoderfisk, og her blev retentionen af ”click-on” radiosendere testet (mærke-effekt). Målet var, at senderne skal sidde fasthæftet på rygfinnen i mindst 3 måneder. Dette blev gennemført i 2023 og både påsætning af sendere og retentionen var tilfredsstillende og vurderes at kunne opfylde formålet.
Der organiseres et forsøgsdesign, hvor frivillige ”ekspert-fiskere” lover at ”donere” deres første laks til forsøget, og disse uddannes i at påsætte ”click-on” sendere på laksene før genudsætning i forbindelse med håndtering, der ikke overstiger det, alle C&R laks oplever. Laksene fanges på almindeligt grej, kanes ind eller nettes (det skal noteres), afkroges i vandet, senderen klikkes på plads og fisken udsættes. Længde angives samt bemærkninger vedrørende skader eller skæltab. Der skal mærkes mellem 10 og 20 fisk i perioden 16. april til 15. maj 2024. Herefter pejles de mærkede laks regelmæssigt fra båd frem til juli/august, hvor batteriet på radiosenderne løber ud. Vi er kun ude efter at se, hvor stor en del af laksene, der overlever. Derudover ville det være relevant at sammenligne overlevelsen på laks, der bliver landet med net eller kanet på land.
MVH
Niels Jepsen
Senior researcher, PhD,
DTU-Aqua, Sektion for Ferskvandsfiskeri og –økologi