Laksens tilbagegang sætter spor i vestjysk lystfiskermekka

Lystfiskerne ved Skjern Å har frivilligt sat laksefiskeriet på pause, fordi bestanden af laks har været stærkt faldende.

– Vi synes, det er det rigtige at gøre, når fangsterne er faldet med 70 til 75 procent i forhold til sidste år, siger Michael Beck-Hansen. Han er formand for Skjern Å Sammenslutningen, der repræsenterer lystfiskere og lodsejere langs det vestjyske å-system.

Danmarks Sportsfiskerforbund melder om tilbagegang for laksen i hele Nordeuropa, og nu skal årsagerne undersøges nærmere.

Situationen førte i slutningen maj til, at Skjern Å Sammenslutningen besluttede at stoppe for hjemtagning af laks. Det betyder, at man fortsat kan fiske laks, men man må bare ikke tage fisken hjem.

– Det ikke at tage fisken med hjem i fryseren er et lille offer i den situation, vi står i. Det vigtigste er at få laksebestanden tilbage igen, siger Michael Beck-Hansen.

Det er uvist, hvornår der igen kan gives grønt lys til, at fiskerne kan tage de fangede laksefisk med hjem.
Man vil først se synlige beviser på, at udviklingen vender, og der igen er fremgang i bestanden, lyder det fra fiskerisammenslutningens formand.

Laks bliver genudsat

Michael Beck-Hansen mener, at der er flere mulige forklaringer på laksens tilbagegang.
Han peger på, at laks bliver taget som bifangst af industrifiskere, når laksen i sit første leveår i saltvand opholder sig i området mellem Norge og Island.

Der er ifølge Michael Beck-Hansen også nogle uhensigtsmæssige forhold omkring Hestholm Sø, der ligger ved siden af åen på det nederste stræk.
Her risikerer mange laks at ende deres dage som føde for gedder og skarv.

Situationen omkring laksefiskeriet påvirker lokalområdet.
– Købmanden i Borris har fortalt, at han har mistet 20 procent af omsætningen, fordi mange lystfiskere ikke kommer forbi.
– Men det er jo alt fra iskiosk til hotel, supermarked, bed and breakfast og til hele livet omkring åen. Det er en kæmpe stor udfordring, vi skal stå sammen om at få gjort noget ved, siger Michael Beck-Hansen.

Han mener, at situationen nok skal vende takket været “stor opmærksomhed” og “mange gode kræfter”.

– Skjern Å har altid været et mekka for laksefiskeri. Vi har et svagt år i år, men det skal vi nok få ændret, lyder det.

/ritzau/

Bestyrelsen i SÅS

En kommentar til “Laksens tilbagegang sætter spor i vestjysk lystfiskermekka

  1. Kaare Würtz Rasmussen siger:

    Den eneste fornuftige løsning vil være at sætte en grænse for, hvornår havdambrug forbydes og at opdræt af laks kun må produceres i landbaserede og recirulerede anlæg. Det kunne f.eks. være inspireret af BC.
    Det ville betyde at langt flere smolt ville slippe gennem gardinerne af lakselus og dermed overleve. Samtidig ville man forhindre den genetiske forurening, som undslupne burlaks udgør. Derved ville man også beskytte århunderede gamle gener, som knytter laksestammerne til bestemte vandløb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *